2014. december 2., kedd

Mit kell tudni a nem előre csomagolt élelmiszereken feltüntetendőkről?


Nagy érdeklődés kísérte azt az előadást, melyet a Békás Kft. szervezésében tartott a múlt héten Kovács Krisztina, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal osztályvezetője. A téma az a szabályrendszer volt, melyet egy új uniós rendelet ír elő az élelmiszerek jelölésére.
A rendezvényre 110 cég jött el, összesen kb. 150 fő. Az előadás anyaga elérhető, ha érdekel valakit, keressen Bárdos Dalmát, a Békás Kft. marketingesét és Ő megküldi az előadás anyagát e-mailben. Dalma címe: d.bardos@bekaskft.hu
Az új jelölési szabályok alapján mi veszíti érvényét?
Ismert, hogy uniós rendeleteket mindig be kell építeni a magyar jogba. Így, ha egy témában változik az uniós szabály, akkor magyar jogszabályok – vagy azok részei – hatályukat vesztik. Az 1169/2011/EU rendelet miatt a következő hazai szabály-részletek veszítik hatályukat:
1-1-87/250 Magyar Élelmiszerkönyv (alkohol)
1-1-90/496 Magyar Élelmiszerkönyv (tápérték)
19/2004 FVM rendelet általános jelölési rész
A változás azonban EU rendeletet is érint, mely az alábbi
608/2004/EK rendelet (fitoszterol, fitosztanol)

Kedves vendégeink az előadást hallgatják.


Mikortól érvényesek az új élelmiszer jelölési szabályok?
2014. december 13-tól.
Milyen típusúak az új szabályok?
Egy új szemlélet szülte az új szabályokat. Például darált hús esetében nem a zsírtartalomról kell írni, hanem a zsír-kötőszövet arányát kell feltüntetni. Fontos változás, hogy az élelmiszerek csomagolásán az allergéneket is föl kell tüntetni. Változik még a származási országok feltüntetésének szabálya is. A darált hús példájánál maradva: származási ország lehet az EU, de föl kel tüntetni, hogy a húst adó állatot, melyik országban vágták le. Változás van még, például abban is, hogy ezentúl az élelmiszeren az élelmiszer nevével egy látómezőben kell feltüntetni a minőségmegőrzés dátumát. Új előírás az is, ha mesterséges nanoanyag van az élelmiszerben, akkor azt is külön kell jelölni.

Kovács Krisztina előadása megkérhető emailben.


Lehet-e a élelmiszerek címkézésének előzetes ellenőrzésére valamely hatóságot fölkérni?
Nem. Amit lehet tenni az az, hogy FM-NÉBIH közös szakmai álláspontok kiadását egyes kérdésekben. Ezt két email címre írva kérhetjük meg: efef@fm.gov.hu vagy etbi@nebih.gov.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése