2014. december 10., szerda

Hírlevéllel kapcsolatos technikai tudnivalók


A hírlevél marketingről szóló szövegekkel tele van az internet. Ugyanakkor a hírlevéllel kapcsolatos technikai ismeretekről alig írnak egy páran. Pedig, amikor egy „földi halandó” elkezd érdeklődni a webmesterénél az iránt, hogy milyen feltételekkel lehet hírlevelet készíteni, akkor sok esetben a webmester elkezdi a saját nyelvén magyarázni a dolgot. Sőt! Ő tesz föl kérdéseket. Ebben a posztban 3 ilyen gyakran előforduló kérdést írunk meg, és elmagyarázzuk, hogy mit jelentenek. Ezzel szeretnénk könnyebbé tenni az Ön és a webmestere közötti kommunikációt.

Írni a weben másképp kell!


Legyen lehetősége a hírlevélre feliratkozónak html és text formátumra is föliratkozni?
Ha egy hírlevelet valaki HTML formátumban kér, és úgy is kap meg, akkor a hírlevelünket a levelező programjában úgy olvashatja, hogy lát hozzá minden képet is. A hírlevél összes szépsége így tud érvényesülni. Ugyanakkor, ha valaki text formában kéri, akkor nem látja a képeket, pusztán a szöveget. El lehet gondolkozni azon, hogy mindkét formát tegyük-e lehetővé, vagy a hírlevél feliratkozás legyen olyan egyszerű, hogy csak egy email címet kérünk és megnyomatjuk a felhasználóval a „feliratkozom” gombot. Sok ember fél sok adatot megadni magáról. Az ezen való gondolkozás, azonban már egy másik poszt témája lenne.

A régi hírlevélere feliratkozott emberek adatait ki tudja nyerni csv fájlban?
A csv három betű egy fájltípus, egy kiterjesztés: olyan, mint a doc a dokumentum fájlok jelölésére. A csv fájlok adatokat tárolnak nagyon egyszerű formában. Meg lehet őket nézni az Excel program segítségével. A legtöbb hírlevél szoftverből ki lehet nyerni az adatokat ilyen formátumban. Ehhez általában az „adatok exportja” vagy „export data” almenüpont ad segítséget. Ha fél ezt a funkciót használni (bár nincs mit félni, de „az embernél nincs semmi csodálatosabb”), akkor csinálja meg akkor, amikor a webmester is jelen van.

A spam szűrők miatt nem javasolom, hogy a hírlevélbe 1 linknél többet tegyen.
A spam, az a levélszemét vagy kéretlen levél. Biztos, Ön is kapott már olyan levelet, aminek ismeretlen feladója volt és valami „furcsa dolgot” tartalmazott. Nos, ez a levél spam volt. A spam levelek ellen az email programok készítői védekező mechanizmusokat használnak. Ezeket nevezik spam szűrőknek. A spam szűrők nagy többsége spamnek minősíti, és ezért a postafiókodba nem engedi be, az olyan leveleket, amelyekben több link is van. Ezért, szerintem, egy hírlevélbe valóban nem érdemes 1 linknél többet elhelyezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése